Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Zapytania do Radnych w sprawach nurtujących obywateli
jagnam
przybysz
przybysz
Posty: 14
Rejestracja: 19 paź 2015, 13:16

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: jagnam » 09 sty 2018, 10:15

Czasami mam wrażenie, że te stacje są porobione w takich miejscach, aby jak najlepsze wyniki podawały.

Pimo
autochton
autochton
Posty: 1630
Rejestracja: 12 cze 2012, 20:38
Lokalizacja: SH
Typ profilu: Prywatny

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: Pimo » 29 gru 2017, 21:42

Najbliższa stacja:
https://map.airly.eu/pl/#latitude=52.18 ... 581&id=443

Jest jeszcze na Królewicza Jakuba, ale rzadko kiedy jest on-line.

Awatar użytkownika
yav
moderator
moderator
Posty: 3378
Rejestracja: 04 gru 2012, 11:38
Lokalizacja: Ostoja Wilanów
Kontaktowanie:

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: yav » 27 lis 2017, 14:40

Tak, za reklamę dziękujemy, tym bardziej od nicków z zerowym stażem na forum.

PCet
bywalec
bywalec
Posty: 126
Rejestracja: 20 kwie 2011, 8:45
Lokalizacja: Ostoja Wilanów
Kontaktowanie:

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: PCet » 27 lis 2017, 13:42

Też noszę się z zamiarem zakupu takiej przenośnej stacyjki. Koniecznie daj znać, jak wypadły testy (i jaki model kupiłeś - to w razie czego na priv - jesli reguły forum zakazują).

ZebraBezPaskow
przybysz
przybysz
Posty: 1
Rejestracja: 27 lis 2017, 12:03

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: ZebraBezPaskow » 27 lis 2017, 12:07

Właśnie oddałem swój glos na umieszczenie stacji na terenie Wilanowa.
Kupiłem sobie też małą przenośną stacje badająca zanieczyszczenie powietrza. Dam znać, jak to wygląda u nas, jak już zrobię kilka testów.

Awatar użytkownika
Szatyn
osadnik
osadnik
Posty: 406
Rejestracja: 09 sty 2014, 12:49
Lokalizacja: Ostoja Wilanów
Kontaktowanie:

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: Szatyn » 15 lis 2017, 13:26

Faktycznie, teraz dopiero widzę, że trzeba zapewnić stały dostęp do energii elektrycznej, wskazana przeze mnie lokalizacja jest więc zła i będę musiał zmienić ją na własny balkon.

Pimo
autochton
autochton
Posty: 1630
Rejestracja: 12 cze 2012, 20:38
Lokalizacja: SH
Typ profilu: Prywatny

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: Pimo » 15 lis 2017, 13:02

Da się przeżyć, podając choćby nr prepaid. Ale trudniejsze jest tutaj dysponowanie miejscem do montażu czujnika. Czyli tylko u siebie, a ja chciałbym poznać szkodliwość powietrza na Zawodziu, gdzie nikt nie mieszka, ale samochód kurzy się zawsze gdy tam stoi.

Awatar użytkownika
Szatyn
osadnik
osadnik
Posty: 406
Rejestracja: 09 sty 2014, 12:49
Lokalizacja: Ostoja Wilanów
Kontaktowanie:

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: Szatyn » 15 lis 2017, 11:27

Pimo, masz oczywiście rację, warunek uczestnictwa w konkursie jest dosyć upierdliwy, ale mimo wszystko uważam, że warto, taka stacja na prawdę jest nam potrzebna, jeżeli mieliby ją u nas zamontować to jakoś przeboleję ten telefon z ofertą handlową, a z mailingu w każdej chwili można się wypisać.

Pimo
autochton
autochton
Posty: 1630
Rejestracja: 12 cze 2012, 20:38
Lokalizacja: SH
Typ profilu: Prywatny

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: Pimo » 15 lis 2017, 11:10

Warunek zgłoszenia to m.in. oświadczenie:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu oferowania usług finansowych przez Aviva sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, przy ul. Inflanckiej 4B, w tym na przesyłanie informacji handlowych drogą elektroniczną oraz na kontakt telefoniczny.

Awatar użytkownika
Szatyn
osadnik
osadnik
Posty: 406
Rejestracja: 09 sty 2014, 12:49
Lokalizacja: Ostoja Wilanów
Kontaktowanie:

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: Szatyn » 15 lis 2017, 9:55

Znalazłem dzisiaj info, o tym że Aviva przygotowała antysmogowy program społeczno-edukacyjny, w tym konkurs, w którym można zgłaszać miejsca (w sumie 100), w których firma ta umieści urządzenia monitorujące jakość powietrza. Nie wiem jak w tej chwili wygląda sytuacja z umiejscowieniem takiego czujnika na Wilanowie, pewnie zabierze to jeszcze sporo czasu, może byśmy tak zgłosili naszą dzielnicę w tym konkursie?

najważniejsze info: do 10 grudnia na stronie
https://wiemczymoddycham.pl/
każdy może zgłosić miejsce, w którym ma zostać umieszczony zewnętrzny czujnik, ja zgłosiłem swój na rogu Rzeczypospolitej i Klimczaka, powinien niebawem się pojawić, zachęcam do głosowania, bo od tego zależy czy zamontują go u nas, czy też gdzieś indziej.

AliBaba
osadnik
osadnik
Posty: 292
Rejestracja: 24 lut 2016, 11:35

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: AliBaba » 07 lis 2017, 17:13

Z tego co pamiętam ze szkoły to zachowanie dymu zależy też od ciśnienia i wilgotności...

A dziś według mnie wiatru nie ma

Awatar użytkownika
J.Szubińska-Piszczek
radny (do 3 postów dziennie)
radny (do 3 postów dziennie)
Posty: 4674
Rejestracja: 18 paź 2014, 9:32

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: J.Szubińska-Piszczek » 07 lis 2017, 13:19

Dym z komina na Siekierkach jest poziomy = wiatr = brak smogu. Ale jest bardzo pochmurno, stąd wrażenie szarości.

Awatar użytkownika
Tom
radny (do 3 postów dziennie)
radny (do 3 postów dziennie)
Posty: 557
Rejestracja: 06 lip 2010, 15:22
Lokalizacja: Nowy Wilanów
Kontaktowanie:

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: Tom » 06 lis 2017, 22:49


Awatar użytkownika
KONSI
osadnik
osadnik
Posty: 288
Rejestracja: 18 kwie 2012, 16:51
Lokalizacja: Wilanów Zawady
Kontaktowanie:

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: KONSI » 24 paź 2017, 22:15

a dodatkowy smog spowodowali Radni Wilanowa :) Ursynów się kłania :)
KZ

Awatar użytkownika
J.Szubińska-Piszczek
radny (do 3 postów dziennie)
radny (do 3 postów dziennie)
Posty: 4674
Rejestracja: 18 paź 2014, 9:32

Re: Smog - stacja wykazująca zanieczyszczenie powietrza

Post autor: J.Szubińska-Piszczek » 24 paź 2017, 16:33

Tom pisze:
24 paź 2017, 16:16
-posiadacze kominków będą musieli wymienić je do końca 2022 r. na takie, które spełniają wymogi ekoprojektu lub wyposażyć je w urządzenie ograniczające emisję pyłu do wartości określonych w ekoprojekcie.

Mój trzeci wpis w dniu dzisiejszym (wyczerpałam limit): A posiadacze kóz? Bardzo obecnie modne. Jakie są wymogi tego ekoprojektu? Budowa nowego kominka to koszt ok. 10 tys. plus rozebranie starego. Samorząd będzie współfinansował tę przyjemność?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interpelacje obywatelskie”